SIBlog #39: Power Politics

Velen van jullie zullen de datum inmiddels vast wel herkennen: 28 november aanstaande. Op die dag zal Power Politics plaatsvinden, een middag vol lezingen en workshops van verschillende experts rondom de geopolitieke aspecten van het veiligstellen van Europa’s energievoorziening.

Ter voorbereiding werd dinsdag 1 november in CREA de VPRO/Tegenlicht documentaire ‘Energy Risk’ vertoond (hier te zien voor diegene die de avond gemist hebben). Niet alleen voor velen hét perfecte voorproefje voor Power Politics, maar ook een kans om in gesprek te gaan met William de Bruijn en Shuchen Tan, de makers van deze interessante documentaire.

De documentaire is een editie uit de reeks ‘De Groene Transitie’ van Tegenlicht. Deze reeks belicht de transitie die de wereld op het moment meemaakt op het gebied van energie. In de reeks worden bijvoorbeeld de toekomst van de elektrische auto, of de milieuproblematiek van China besproken. De aflevering ‘Energy Risk’ staat geheel in het teken van het ‘donkere scenario’: wat gebeurt er als de gas- en olievoorraden daadwerkelijk opdrogen? Volgens de makers geeft deze focus op het doemscenario ons juist de kans veel sneller tot de kern van het huidige probleem te komen. Door middel van een aantal fictieve nieuwsberichten wordt een toekomstscenario geschetst voor de energieproblematiek in de wereld, dat op zijn zachts gezegd niet erg rooskleurig is.

Uiteindelijk kwam uit de documentaire, en uit het vraaggesprek met de makers, één kwestie het duidelijkst naar voren: Europa is kwetsbaar op het gebied van energie, té kwetsbaar. Volgens sommige analyses komt in 2030 maar liefst 70% van de Europese energie van buiten de EU. Maar wat brengt dit enorm hoge percentage voor geopolitieke implicaties met zich mee voor Europa? En wat zijn de strategieën van bijvoorbeeld Rusland en China op deze belangrijke markt?

Dit zijn slechts enkele van de vragen die veel mensen zich zullen stellen na het zien van deze documentaire. Vragen waarvan we hopen tijdens Power Politics dichterbij het antwoord te komen. Met sprekers van onder andere Clingendeal, Shell, de EU en academische experts worden tijdens het seminar alle invalshoeken van deze kwestie belicht. De inschrijving loopt nog tot 20 november, dus schrijf je nu hier in!

BH

Beheerder tagged this post with: , , , Read 349 articles by

Over SIB-Amsterdam

Wij zijn dé internationaal georiënteerde studentenvereniging van Amsterdam, open voor alle studenten ongeacht studierichting. Geen verplichtingen, wel inhoud en gezelligheid.
Wij borrelen elke woensdag in café de Magere Brug (Amstel 81) vanaf 21:30u. Kom langs om met iedereen kennis te maken of gezellig bij te kletsen!

Aankomende activiteiten

 1. Excursie: Tweede Kamer

  29/10/2014 @ 12:45 - 15:30
 2. Van liegbeest naar manipulatiekoning

  30/10/2014 @ 19:00
 3. Lecture: Refugees in Fortress Europe

  03/11/2014 @ 20:00
 4. Korte reis naar Dublin

  05/11/2014 - 09/11/2014

Partners